06-19381769 | Bij Biovita | Oranjelaan 54 | 2712GE | Zoetermeer | info@bij-biovita.nl

Hooikoorts verminderen, Hoe?

door | mei 29, 2022 | 2 reacties

Wat is nu eigenlijk hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische reactie op pollen die in de lucht vliegen. De pollen worden door de wind verspreid. De reactie die je krijgt is; niezen, irritatie aan de ogen, snotteren en soms wat hoofdpijn. Je kan er behoorlijk last van hebben. Wat er in het lichaam gebeurt is dat het immuunsysteem overactief is. Hierbij komt er histamine vrij via de neus- en/of oogslijmvliezen ter bestrijding van de pollen (het allergeen). De reguliere behandelingen kunnen vervelende bijwerkingen hebben of de klachten verergeren.

Wat kan je nu verder zelf er tegen doen?

 

Het centrale zenuwstelsel kalmeren met etherische oliën.

Voordat het seizoen begint kan je starten met een kuur van etherische oliën. Deze etherische oliën zorgen ervoor dat je minder snel gaat reageren op pollen. Ik begrijp dat dit voor dit jaar een advies is wat te laat is. Maar goed nieuws, er is ook een mix van therapeutische etherische oliën die de allergische reactie kunnen verminderen. Deze oliën gebruik je dagelijks, verspreid over de dag.

Het immuunsysteem ondersteunen met voeding.

Om je immuunsysteem te ondersteunen en versterken is de basis gezonde biologische voeding. Eet lekker veel groente en fruit. Laat de geraffineerde koolhydraten staan en vervang deze door bijvoorbeeld gierst of quinoa.

Extra ondersteuning krijg je binnen door:

Vitamine C

Bij hooikoorts is het immuunsysteem overactief en dat zal veel antioxidanten verbruiken. Nu extra vitamine C via je voeding kan je immuunsysteem wel gebruiken. Voeding waar veel vitamine C inzit zijn;

Groenten: paprika, spruitjes, tuinboon, waterkers, asperges, bleekselderij, boerenkool, broccoli, Chinese kool, citroen, doperwten, koolraap, olijven, paksoi, peterselie, peulen, rode kool, witte kool, snijbiet

Fruit: aardbeien, ananas, frambozen, grapefruit, kiwi, kruisbessen, limoen, lychee, mango, meloen, papaja. Sinaasappel, zwarte bessen

Je kunt nu ook tijdelijk extra een supplement Vitamine C innemen. Mijn advies is 1 tot 4x per dag 600 mg Vitamine C.

Ribes Nigrum ofwel zwarte bes

Deze vrucht staat bekend om zijn bijzondere stoffen. Voor de fytotherapie kunnen ze de vetzuren uit de zaden of het extract van de bladeren gebruiken. Het bevat 5x meer Vitamine C dan een sinaasappel. Het bevat ook veel flavonoïden die bekend staan als antioxidant. Het heeft een ontstekingsremmende werking.

Je kunt deze vrucht op verschillende manier innemen en gebruiken:

 • Met een tintuur, elke dag neem 10 tot 30 druppels, afhankelijk van de klachten en gewicht
 • Via een mineralen drank de Oligo monceur van S.P.A , je drinkt gedurende de dag 1,5 liter gemengd met water. Duur 2 weken.
 • Via de Gezichtsverzorging, hiermee kalmeer je de huid van de buitenkant bijvoorbeeld een kalmerende lotion voor de ogen.

Probiotica

In je darmen bevindt zich ruim 80% van je immuunsysteem. Nu is het dus enorm belangrijk om een optimale darmfunctie te hebben. Wanneer je start met gezonde voeding maak je de darmen blij vanwege de vezels en vitamines.

De darmen kan je extra ondersteunen met een Probiotica supplement. Het verbetert de barrièrefunctie van de darmwand. Ze geven de darmen extra gezonde darmbacteriën. Dit zijn nog maar een paar positieve kwaliteiten van Probiotica. Heb je al een langere tijd last van darmklachten dan adviseer ik je om naar een orthomoleculair therapeut te gaan voor verder advies.

Voor gedurende dag

Verder kun je als ondersteuning je neus spoelen met fysiologische zout of met cellulosepoeder. Dit helpt het aanwezige slijm te verdunnen, het oedeem te verminderen en de antigeenbelasting in de neus- en sinusholte te verminderen. De neusspray met cellulosepoeder erin legt een beschermende laag op de neus slijmvliezen. Je ogen kan je kalmeren met oogdruppels met Euphrasia officinalis (een kruid) met een kalmerende werking erin.

Ik hoop dat je na het lezen van mijn blog je klachten van de hooikoorts verminderen. Wil je toch wat meer begeleiding erbij? Heb je het vermoeden dat het ook door je darmproblemen verergert? Of wil je graag de therapeutische etherische oliën ervaren?  Je bent welkom voor een Gezondheid-check bij mij in de praktijk.

2 Reacties

 1. Annelies Troost

  Het is frappant: ik heb altijd last van hooikoorts gehad, vooral tijdens de bloei van grassen maar sinds ik de etherische oliën gebruik… ik heb nog steeds nergens last van! Het is ongelofelijk. Ik wist niet dat door de oliën de klachten minder konden worden maar het is echt waar.
  Dank Els!

  Antwoord
  • Els van der Kleij

   Hoi Annelies, wat fijn zeg! goed om te horen dat het werkt voor jou. De natuur doet wonderen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stel hier je vraag