06-19381769 | Bij Biovita | Oranjelaan 54 | 2712GE | Zoetermeer | info@bij-biovita.nl

Zon, wel of niet?

door | jun 11, 2022 | 0 Reacties

Er worden zoveel verschillende berichten over de zon geschreven. Hierdoor kan je in verwarring raken. Enkele voorbeelden van deze berichten zijn:

Bericht 1: de zon heeft een slechte invloed heeft op de huid

Bericht 2: Gebruik geen zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat

Bericht 3: Gebruik de gehele dag een zonnebrandcrème op de huid.

Welke informatie moet je nu aanhouden? Of zou de oplossing zijn, nooit meer in de zon?

Mijn antwoord ‘Nee, daar word je ook niet gelukkig van’. Het gaat om de balans tussen zonnen en de aanmaak van vitamine D. Ik vertel je graag hoe je nu met de zon op een verantwoordelijke manier kan omgaan.

De zon geeft ons warmte en een geluksgevoel. Door de zon wordt de aanmaak van vitamine D aangemaakt in je huid. Deze vitamine maakt jou vrolijk. Verder geeft de zon je huid een mooi bruine kleur, wat altijd mooi staat met een vrolijke jurkje. De zon heeft voor jouw huid zowel een positieve als negatieve invloed. Door te weinig zonlicht kan er een tekort aan vitamine D ontstaan. Door teveel of verkeerd te zonnen is er het risico dat je huid verbrandt. Elke keer als je huid verbrandt, is dat een risico op huidkanker en huidveroudering.

Waarom is de zon Goed voor je?

Aanmaak Vitamine D

Vitamine D is verantwoordelijk voor enorm veel processen in ons lichaam. Een paar belangrijke processen zijn:

 • het speelt een rol bij de mineraal huishouding Calcium-fosfor (voor sterke botten)
 • het speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. (verbetert het immuunsysteem)
 • Het heeft een herstellend vermogen voor de huid. (bij huidproblemen)
 • Het heeft een rol bij de aanmaak van insulinesecretie (regelen bloedsuikerspiegel.

Bescherming van de huid

Je huid kan zichzelf beschermen tegen de zon. Wanneer je in de zon komt dan worden de melanocyten; je bruiningscellen geactiveerd. Deze gaan als beschermende dakpannetjes over je lichaamscellen liggen. Hierdoor worden je lichaamscellen beschermd tegen de zon. Je huid krijgt hierdoor zijn bruine tintje.

Waarom is de zon Slecht voor je?

 • Je huid kan verbranden

De zon heeft de kracht om je huid rood te kleuren ofwel verbranden. Dit kan variëren van lichte roodheid tot felle roodheid tot zelfs blaren. Het woord ‘Verbranden’ zegt natuurlijk genoeg. Verbranden geeft huidschade als gevolg. Er worden in de huid veel vrije radicalen gevormd die uiteindelijk schade kunnen geven aan je lichaamscellen.

 • Huidkanker

Wanneer je huid te vaak verbrandt  en dus teveel wordt blootgesteld aan de zon kan er huidkanker ontstaan. Huidkanker heeft verschillende vormen. In de verschillende huidlagen van de opperhuid kan er huidkanker ontstaan. Een bekende voorloper van huidkanker is actinische keratose. Een Actinische Keratose wordt gekenmerkt door (licht)bruin tot witte vlekken en/of plakkaten waarbij het oppervlak ruw aanvoelt en de randen matig begrensd zijn. Het komt het meest voor op zon beschenen huid.

De meest voorkomende maligne ( kwaadaardig) huidkankervormen zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Hierna volgt het melanoom. Dit is de meest ernstige huidkanker. Het uit zich op de huid als een klein plekje maar kan wel behoorlijke onzichtbare schade aanrichten.  Huidkanker neemt toe bij de mensen. Hierom is het zo belangrijk om goed met de zon om te gaan.

Hoe kan je nu Wel je huid beschermen tegen de zon en Toch de Positieve kracht van de zon opnemen?

 

 • Het Gebruik van je zonnebrandcrème

Het verkeerd gebruik van zonnebrand is ook een aandachtspunt. Smeer je in naar behoefte van je huidtype, alleen de SPF in je dagcrème is niet voldoende. Dit geeft vaak maar een bescherming van een half a een uur. Ik adviseer altijd een dagcrème en een zonnebrandcrème apart. Je dagcrème wil je In je huid hebben en je zonnebrandcrème Op je huid. Bouw de hoeveelheid zonuren op je huid op. Ga niet gelijk een hele dag naar het strand als je huid nog heel bleek is. Je huid moet eerst zijn eigen bescherming aanmaken door de huid te voorzien van een bruine kleur. Smeer je in naar het weer en de zonkracht. Je kan dit gemakkelijk opzoeken via internet of via het weerbericht. Bij verkeerd gebruik heb je een grote kans de huid te verbranden.  Verkeerd gebruik is; te weinig zonnebrandcrème gebruiken, te weinig momenten inlassen dat je de huid insmeert, te lage zonnefactor gebruiken.

Ik adviseer factor 30/50 bij de begin zon van het jaar want dan heeft je huid zelf nog geen beschermende cellen (melanocyten ) aangemaakt. Hierna zou je factor 20/30 kunnen gebruiken. Lagere factoren adviseer ik nooit.

 • 15 minuten wandelen in de zon

Ga in de ochtendzon of einde van de middag lekker een stuk wandelen. Om genoeg vitamine D op te nemen via de huid is het belangrijk om het liefst dagelijks 15 minuten zonder zonnebrand crème de zon in te gaan. Door de zonnebrand crème kan je geen vitamine d aanmaken. Je hebt elke dag 25 mg nodig. Dit kan je in die 15 minuten zon aanmaken. Draag dan het liefst geen zonnebril. Je ogen geven het signaal naar je hersenen dat de zon schijnt en worden de melanocyten geactiveerd.

Let op het tijdstip wanneer je in de zon gaat. Vermijd de middagzon tussen 11 uur en 15 uur. Dan is de zonkracht het meest krachtig.

 • Gebruik een natuurlijke zonnebrandcrème

Kies zonnebrand met de beste bescherming voor jouw huid. Kies een zonnebrand met een fysische filter zoals zinkoxide of titaanoxide. Dit geeft direct bescherming aan jouw huid. De zinkoxide stoot gelijk de zon af, het weerkaatst. Terwijl de synthetische zonbescherming juist de warmte absorbeert waardoor er een grote kans op verbranding en huidveroudering. In veel zonnebrandcrèmes zitten ook ingrediënten die je liever niet op jouw huid wil hebben. Er zijn zelfs ingrediënten die juist de huid beschadigen. Laat staan als je dan de zon in gaat. Nu is het heel belangrijk om de ingrediënten van deze crèmes te bekijken. Lees de ingrediëntenlijst van je zonnebrandcrème voordat je het aanschaft.

Stoffen die je zeker wilt vermijden: Titaniumdioxide nano, alcohol denat, oxybenzone, benzophenone-5, minerale olien

Lees hier meer over mijn blog  ‘ ingrediënten in huidverzorgingsproducten ’.

Samenvattend

Het allerbelangrijkste is om bewust verantwoordelijk om te gaan met de zon; dus

 • Smeer je goed in met een natuurlijke zonnebrandcrème
 • Ga in de ochtend of namiddag even wandelen zonder zonnebrand.
 • Let op het tijdstip wanneer je in de zon gaat. Vermijd de middagzon tussen 11 uur en 15 uur.

Ik ben erg benieuwd wat je na het lezen mee neemt wanneer je weer de zon in gaat. Je mag een reactie onder de blog schrijven. Ik lees je antwoord graag.

Ik wens je een fijne zomer toe!

Stralende groet,

Els

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stel hier je vraag